Wednesday 1 July 2015

Resepi Ayam Percik Sedap dan Enak

Baru-baru ini, ibu teringin nak makan ayam percik.. Tapi malas nak pergi bazar ramadhan.. Jadi ibu nak try buat sendiri ayam percik ni..

Tak susah rupanya nak buat ayam percik ni.. Bahan-bahannya pun mudah dan simple je.. Ni first time ibu buat ayam percik tau!! Mudah sangat.. Suami dan anak-anak ibu pun suka..

Mari ibu kongsikan resepi ayam percik ini..

Bahan-bahannya :

¤ Bahan Perap ¤
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Kunyit
- Garam

Ibu tak perap tapi ibu rebus ayam bersama bahan perap itu.. Sebabnya, jika perap dan nak panggang ayam tu nanti risau dalamnya tak masak.. Lagi satu, ibu malas nak tunggu lama-lama masa nak panggang ayam tu nanti..

¤ Bahan Kuah Percik ¤
- Bawang besar*
- Bawang putih*
- Halia*
- Serai* (3btg)
- Cili boh
- Asam keping
- Serai (titik)
- Santan
- Minyak
- Garam dan gula secukup rasa

Bahan yang bertanda * diblendkan sehingga halus..

Cara Memasaknya :

1- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah diblendkan tadi..

2- Setelah bahan tumis naik bau, masukkan cili boh, asam keping dan serai yg dititik kedalam kuali..

3- Setelah agak kering sedikit bahan tadi, masukkan pula santan ke dalam masakan tadi.. Jangan lupa masukkan garam dan gula secukup rasa.. Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah..

4- Sambil mengacau kuah percik itu, anda boleh la panggang ayam yang direbus bersama bahan-bahan perap tadi..

5- Setelah kuah percik nampak pekat dan sedikit kering, boleh la digaul bersama ayam yang dibakar tadi..

6- Siap untuk dihidangkan..



Mungkin cara orang lain tak sama macam ibu masak, tapi bagi ibu cara ni dah cukup sedap dan suami ibu yang kuat komplen tu pun cakap sedap.. Ok lah.. Selamat mencuba ya kawan-kawan..